Alcotech ALX3000 Alkolås

+46 812 437 341

Superscript

Upphandling av alkolås 

Olika kravställare och användare behöver olika information

Om exempelvis ett länstrafikbolag upphandlar busstrafik av en eller flera entreprenörer och ställer krav på att fordonet ska ha alkolås, är uppföljningen av informationen i dataloggen viktig så att man ser att fordonet inte startats utan att föraren blåst i alkolåset. När det gäller de eventuella positiva alkoblås som förekommit, är dessa något som egentligen inte berör länstrafikbolaget. Däremot är denna information viktig för att den enskilde entreprenören ska kunna göra en uppföljning i form av samtal med den aktuella föraren och eventuellt koppla in behandlingsåtgärder.

Användarkrav kan till exempel vara:

  • Att entreprenören årligen ska sända in ett kalibreringsintyg som verifierar att kalibrering av alkolåset har genomförts.

  • Att entreprenören årligen sänder in en summeringsrapport från loggen som visar att fordonet inte startats utan att ett utandningsprov har lämnats.

Koppling till alkohol- och drogpolicy

Det är viktigt att ha en rutin som klargör hur alkolåsens positiva blås kopplas till företagets alkohol- och drogpolicy. Ett positivt resultat kan vara en indikation om påverkan, men man bör vara försiktig med att anklaga någon för att vara onykter i tjänsten innan ett uppföljande prov har gjorts.

Rutinerna hos företaget bör innebära att den anställde alltid har rätt att kunna göra ett andra prov i exempelvis en bärbar alkoholmätare som uppfyller kraven i standarden SS‑EN 15964:2011 eller ett bevisinstrument som uppfyller OIML R 126:1998 för att fastslå den slutliga alkoholhalten. Om kontaminering har skett, så försvinner denna inom några minuter och man kan med lätthet använda det befintliga alkolåset för att leverera ett nytt prov efter några minuter för att bevisa sin oskuld.

Vi kan alkolås
Tveka inte att kontakta oss innan ni gör en upphandling av alkolås så att ni får rätt produkt efter just era behov

Dömmesta 243, 715 92, Stora Mellösa

+46 812 437 341

info@alcotech.se

Söndag: stängt, Måndag-fredag: 8:00-18:00, Lördag: 10:00-16:00